Heren Eerste Divisie B | VC Felco Gavere 3 – Temse 1

| Verdiende loon |

Terwijl buiten alles reveillerend rustig is. Want scholieren een weekje vakantie gehad. En de grote mensen nog nauwelijks aan werken zijn toegekomen, want Allerzielen, Allerheiligen, herdenken op 11, ‘ vieren’ op 15 plus de bruggen. Terwijl de buitentemperatuur voor tweede oogsten kan zorgen en  de Thai het woelige water  dan toch langzaam naar de zee zien kabbelen (Waarom heeft dat volk toch voor de bath als munteenheid gekozen, en is dat niet vragen om?), barst binnen in de Vierklaver  een in alle media aangekondigde volleyvulkaan uit. De mannenmacho’s van Temse komen op bezoek met traditionele Antwerpse clubhandelsmerken als fysieke fitness power, verzorgen van alle vormen van buitenkant, bluf, branie en lef, en bewust tikje intimiderend. Kenmerken die je vooral aantreft bij commercanten, marketeers, spindoctors, mediageilaards, die het vooral van de perceptie bij de doelgroep moeten hebben. Ze hebben de tijdgeest mee. Laten de in verhouding bescheiden mannetjes van Gavere, met duidelijk gebleken volleycompetenties, want bovenaan en ongeslagen,  voor het eerst het kaas van hun brood eten?

Het voorafje, de reserveontmoeting, is zoals verwacht: fris, wild en woest. De mannen die de rook va Antwerpen even verlaten reageren als stieren die bij een rodeo met afgeknepen ballen de arena inbokken. Inclusief het irritante bedelen bij de gelegenheidsarbiter om voor vermoedde technische en andere fouten bij tegenstanders een straf te geven. Matennaaierij, om dan bij dezelfde fouten in het kwadraat doen als vermoorde onschuld. Maar fysiek zijn de mannen van Temse wel degelijk voor het moderne volleybal geschapen. Voor het reservetreffen dan toch. De eerst klap is voor de bezoekers, 22- 25, 22 – 25 en 13 – 15, maar is die ook en daalder waard? Niemand echter onder de indruk. Opvallend was het de ganse partij optreden van een vaardige voluitspelende Jan de S. voor wie in het verleden dan na zoveel speelminuten de fysieke pijp leeg was.

De zaal stroomt vol. Neusje voor sensatie. Indianenkreten van beide ploegen met hun gestreken truitjes over de arm. De regionale televisie heeft een verhoog betreden. Neusje voor nieuws? Lange Dries is er onaangekondigd ook, heeft al een balletje gespeeld. Niet op komen draven is de eerste referee. Die zou abusievelijk in Temse staan. Maar een beetje arbiter is toch wel een drie kwartier voor affluiten aanwezig? En dan is er toch nog genoeg tijd om ter bestemder plekke te geraken? Hij is er nooit gearriveerd. Zou je bijna slecht gaan denken. Bedreigende boete voor die man! Moet de tweede arbiter juist in deze beladen match dienst doen, en een bejaarde befaamde sportredacteur de fluitsecondant spelen. Subtopvolleybal in Vlaanderen anno 2011.

De Temsebluf lijkt direct in hun voordeel uit te pakken. Felco start timide, aanvalskrachtloos, zelfs met receptie en opslag foutjes, en komt snel op een achtervolgende min 5 punten. Zou dit dan toch het Golgotha? Dan gaat Pieter gestrekt en tart natuurwetten met een sublieme verdediging. Theo met zijn maatjes maken het aan het net donker, en wrijven de bezoekers in dat wie hard kaatst de bal ook hard kan terugverwachten. Langzaam doet Felco waar het de genen voor heeft en goed in is: techniek gepaard aan groot beheerst strategisch en oplossend vermogen. Ludo doet steeds meer zijn verwoestende aanvalswerk, Pieter valt aan gelijk de roofdieren, de broertjes tikken af en toe in het midden flink raak en binden blok, Stijn camoufleert de dan weer steeds sterke recepties van vooral Bart.

Maar vooral de verwoestende opslag bleek het grote uitzonderlijk doeltreffend gebleken wapen en het blijkt nu vrijwel teambreed te worden gehanteerd. Steeds minder recepties komen bij Temse zuiver aan. Waarna de toch niet zo heel erg controlerende passeur de aanvallers steeds minder op maat bereikt, die op hun beurt overgaan tot forceren, dat wel bij hun speelstijl past. Dank ook aan tegencoach Nick die heel lang dwerg 10 laat staan en niet aan Jan de S. had gedacht. Bij punt 12 is Felco bij. We zien nu hele en halve Felco-opslagaces. De hele Temseverdediging is een trauma aan het ontwikkelen, onmachtig om het aanvallend allemaal goed te maken. Bij 20 – 18 lijkt Gavere definitief een vaarwel te kunnen groeten. Tot de arbiter de mannen met de rode konen te hulp schiet. En touche via rug en grond, toetsfout laat passeren, het doet de bezoekers deugd: 20 – 20. Het spelverloop neemt weer de gang van ervoor en Felco zet 22 – 20 op de borden. Dan wordt de inmiddels minder frisse Jan de S. terecht toch ingezet, en Temse passeert Felco als een sluipmoordenaar, na wat thuisverkramping: 22 – 23.  Temse heeft na 23 – 23 maar een setpunt nodig om die te verzilveren: 23 – 25.

Set nummer drie van de competitie is er aan voor de moeite, maar niemand in de zaal ziet hierin de definitieve ommekeer. Integendeel. Het traumazaadje is bij Temse gelegd, en bij voldoende opslagdruk zou straks weleens alles weer helemaal zoals vertrouwd kunnen zijn. Met de bekende opstelling, wordt na allerlei administratief gezever, pas om 21.15 uur aan het vervolg begonnen. Weer moet Felco wat punten focusleergeld betalen, maar begint dan indrukwekkend zijn ding te doen. Maarten torpedeert de Temseverdediging, vooral de libero, met de formidabele opslag zodanig en keer op keer dat er geestelijke en lichamelijke verlammingsverschijnselen bij de bezoekers zichtbaar worden. Komt er eens iets terug dan is er de volledige afmaakfocus bij het hele team. De Maartenfase brengt Felco  in een enkele beurt van 3 – 5 naar 10 – 6. En zo verder naar 17 – 10. Want na Maarten staan de bekende broertjes nu op de achterlijn hun bekende verwoestende werk te doen, en dit keer voegen ook de anderen zich erbij. Ludo is dan aanvallend al op weg aanvaller van de match te worden. Temse wordt weggespeeld. Er wordt nog wel met wisselen gepoogd daar het tij te keren, maar tevergeefs. Voor het bezoekersspel is ook wel een woord van toepassing, labiel, of netter, minder stressbestendig. Temse krijgt de zelf opgeroepen geest niet meer in de fles. De hele verder set heeft Felco grip op de match en vernedert het onmachtige zich net nog zo machtig voelende Temse: 25 – 15.

Set drie is een kopie van de tweede. Het wordt stil aan de overkant. Felco speelt als met alle tegenstanders tot nu toe: ze laten ze door de verschroeiende opslag nooit echt in de match komen en maken het zelf, sterk als team spelend, elkaar overnemend met een groot oplossend vermogen, maar ook met steeds weer individuele hoogstandjes, tegenstanders geestelijk uitputtend , af. 25 – 17.

Dan is er als vanzelf de onderlinge, door Felco afgedwongen, wrevel die  Temse direct mede op achtervolgen zet: 6 – 3 en zo voort en verder tot 16 – 10. Temse heeft dan al geprobeerd de eigen geproduceerde stoom te misbruiken om het spelverloop steeds te frustreren en zelfs van de arbiter te eisen dat de condensvorming een afgelasting (en overspelen?)behoeft. Blijkbaar zijn alle, ook brutale, middelen voor een overwinning bij Temse heilig. Felco verliest wat focus en ontmoet wat tegenslag waaronder weer arbiterbemoeienis, maar vindt het na 23 – 23 wel welletjes: 25 – 23.

Weer drie streepjes achter Gavere. Na een groot punten en klassenverschil. Groter dan wanneer er wat minder machotrekken in de Temsegenen zouden zitten; er is iets als het vallen in het eigen zwaard, gegraven kuil. Het werd stil daarom extra stil aan de overkant. Slechts de coach moest nog luidruchtig fysiek zijn ei kwijt.

Komend weekend naar de kust, naar het nog, maar met wel een serie vijfsetters, ongeslagen Oostende. Felco blijft wel nummer een, maar ook alleen? Voorlopig past een kennersfelicitatie voor het kampioenswaardige Gavere-optreden. PuntNL

geschreven door

3 Responses to "Heren Eerste Divisie B | VC Felco Gavere 3 – Temse 1"

 1. Voorzitter VV Temse says:

  Beste ‘verslaggever’,
  Nog nooit zo weinig respect gezien in een wedstrijdverslag over een bezoekende ploeg.
  Verre familie van Jan DS ?
  En dringend uw Oostvlaamse aardrijkskunde eens nalezen : Temse ligt niet in Antwerpen.
  Ben benieuwd naar uw artikel van de match tegen Oostende, sic.

  Beantwoorden
 2. Trainer VV temse says:

  @ verslaggever
  De ontmoeting tussen Gavere en Temse is een weerzien van veel spelers/ coaches die elkaar al zeer lang kennen en waarbij er respect is! Ik kan voor uw verslag alleen maar complimenten geven voor uw litterair talent, de inhoud is beneden alle peil ! De kritiek aan mijn adres wil ik nog ter harte nemen maar van mijn spelers blijf je af!

  @gavere
  let op jongens! jullie hebben echt een sterk team en ik ben ervan overtuigd dat jullie kunnen promoveren als jullie dat willen!!Op deze manier zal verslaggever echter veel tegenstanders motiveren!!
  Succes nog en tot in Antwerpen 😉

  Beantwoorden
 3. kapitein Hermes says:

  nog geen verslagje gezien ivm Hermes – Gavere . Waren inderdaad enorm gemotiveerd om goed te spelen tegen Gavere : wilden niet op dezelfde manier behandeld worden zoals de Temse-ploeg
  @Temse-coach : groot gelijk

  Beantwoorden

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw