zalige onzekerheid

Zalige onzekerheid
Elke dag is weer anders. De omstandigheden bepalen of dat opvalt. Meestal denken we de toekomstige dag in de hand te hebben. Zoals voor de schone stoere programmapresentatiemadammen op VRT-Een. Het handjesgefrommel als uitvloeisel van de blijkbaar voortdurend te beantwoorden vraag ‘ Waar laat ik deftig mijn pollekes?’ verraadt existentiële onzekerheid? Uitzonderlijke omstandigheden wijzen ons met de neuzen op dat die toekomst immer onzeker is. Prettig onzeker als je er volledig aan toegeeft. Het gevoel van maakbaarheid en gedwongen overgave goed gemixt. En dat kan weer als er vertrouwen is in de wereld, de mensheid en vooral jezelf. Wat een geromantiseer, slap gepsychologiseer? Kom op, waar komt dat geleuter vandaan? Uit de mooie emotie van de volleyballiefhebber afgelopen zondag!
Bij de ouders van en de miniemen van Gavere zelf en hun opponenten zijn zorgvuldig de wekkers gezet. Vroeg gezet, want als goede wedstrijdvoorbereider nog tot laat de avond ervoor het weerbericht afgewacht. Volleybal Forever. De weersvoorspelling kwam volledig uit. Poolwind snijdt bij de eerste stap buiten de adem af. Op weg naar de thuismatch voor Felco rendeert eindelijk de investering in winterbanden. Sneeuwduinen worden aangevallen en met een hort en stoot doorkliefd. Iedereen glijdt op tijd Asper binnen om vanaf 10.00 uur na goed opwarmen te laten zien wie de beste van de reeks zal blijven. Felco vanzelf. Succestrainer/coach Amelie Bombeeck kon er niet bij zijn. Ook niet noodzakelijk. Wel jammer natuurlijk niet de klinkende 5 – 0 overwinning te kunnen aanschouwen. Altijd paraatstand-inleider Herman neemt alle officiële rollen op zich en geniet zoals een beer geniet: als een binnenvetter. Meiden gefeliciteerd.
Die barre ochtend gebeurde er meer in het Gaverse. Meer bepaald in de Vierklaver waar op hetzelfde uur door Vobog-A het verre Aalst wordt opgewacht voor een bekertreffen dicht bij de finale ronde na al veel ploegen dit seizoen geknockout. Daaronder de tweede Vobog-ploeg, een sterk samenraapsel van recente vedetten, die het wat volleybal betreft in de toekomst van het Vlaamse recreatievolleybal helemaal moeten gaan maken. Ze hebben echter nog niet die reputatie opgebouwd dat er anekdoten de ronde doen, met vette knipogen en anderszins over hen gesproken en geroddeld wordt. Dat is wel het geval bij en over het aantredende Vobog A, spelend in reeks 3. Voorbeelden uit het recente verleden zijn de anekdotes over coryfeeën als Pierre en Peter de R. Ze gaven er ook alle aanleiding toe, als je ze alleen al maar binnen en buiten het veld bezig zag. En alle ingrediënten voor de geboorte van nieuwe grote verhalen zijn aanwezig: de omstandigheden buiten, maar ook binnen. Aalst kampt om het kampioenschap van de hele Vobog, en bestaat uit uiterst Aalsterseigenzinnige sympathieke ex-volleyballiefhebbende vedetten uit vroegere divisie tot ereklasse. De ploeg met de mooie naam ‘Aat Voil’ is het enig overgebleven restant van het ooit zo trotse VK, dat dit seizoen niet meer op de velden te vinden is. Ondanks de bonusregel van elke set 4 punten, twee per klassenverschil, vooraf zou normaal voor Gavere hier met einde beker vrede moeten worden genomen. Maar de bal is rond en Vobog-A zou nooit verzaken te proberen. De selectie was mager. Trouwe Bruno zat een weekend in de Ardennen. Spelen uiterst geconcentreerd in: hoofdpasseur Alain Y met altijd goed voor een kwinkslag, tikje ADHD acterende sociaal voelende met de zekerheid van vrouw aan de bar en kinderen tot aan de teltafel springkanonnetje Eddy L. Zichzelf bij een foutje altijd met een ferme handklap oppeppende nooit opgevende afgetrainde snelle Piet B met zich snel in dit milieu aanpassende listige joker, de volleyaalgladde Dirk V. Doet met volleygenen gedopeerde en altijd strijdbare boom Freddy T het met wijze volleyreus Jan S. Huppelt oranjepasseur Peter V. als een kind er bij willen zijnd wat ontspannen, gelukkig rond met de tegenstanders fors handenschuddend en anders geknuffel, want zelf een kleine 30 jaar geleden, net in Vlaanderen gearriveerd, met sommige nog samengespeeld en alle tot de volleykennissenkring behorend. Overigens niet verwachtend een rol van betekenis te moeten en gaan spelen. Want sinds 5 februari 2012 wegens hevige enkelkwetsuur niet meer dan einde ’12 slechts 3 sets in het veld gestaan, waarbij staan vrij letterlijk moet worden genomen. De rol van in de laatste match, 4 sets aan de kant, een beetje lollig coachend, lag ook dit keer voor de hand. Maar Eddy scheurt bij het inslaan een spiertje in zijn bovenbeen en moet ook geestelijk pijnlijk afhaken. Op zijn bijna 62 neemt Peter V. direct zijn gedwongen verantwoordelijkheid, en Jan geeft hem een jokerrol, want passeur mag niet, en zet anderen volledig geaccepteerd op hun plaats. Beide ploegen gaan dan na de eerste Patrickfluit er vol in. Aalst nog wat onwennig ook geregeld vol in een Felcoblok van de lange Fred, Peter en vooral Jan. Felco brengt zuiver, Alain kan goed camouflerend verdelen en de kleine aanvallers, zoals bijvoorbeeld Wim maken gedurfd en handig gebruik van de Aalsterse lantaarnpalen die keer op keer de bal aan eigen kant meenemen, niet gewend als ze zijn aan deze uitgekookte oplossingsingesteldheid. Aalst leert snel en krijgt snel vat op het Felco-spelletje. Alain ziet reeds de bodem van zijn tank, maar toont karakter. Gavere kan nog net de Aalsterse sneeuwballen voorblijven en wint verrassend door Aalst te verrassen nipt de eerste set. Was direct ook het gerucht uit de wereld dat die Hollander een dubbelspionnenrol zou spelen, wegens een recente foto op internet van ‘Aat Voil’ met hem in de rangen. De dag kan al niet meer stuk. Dan blijkt snel de klasse van de Aalstenaars. Op alle punten wordt de aanpak op Felco afgestemd: geen blok meer op de kleintjes, dus ook geen rommelmogelijkheid meer, uitgekookte gerichte opslagen en afwisselend hard en gerichte ingehouden aanvallen om Gavere maar te laten verdedigen. Steeds meer wordt Alain gedwongen te corrigeren en diep en dieper te gaan, vol respect en af en toe een beetje leedvermaak, vraagteken, door zijn vrouw aan de kant gadegeslagen. Gavere blijft sterk weerwerk leveren, komt in set vier nog boven 20 punten, maar moet logischerwijs de wet van de sterkste ondergaan. Zonder een centje verdriet dit keer. Felco kan ook dit jaar dus net niet overwinteren in de beker.
In de kleedkamer wordt duidelijk dat het net kan worden opgeruimd omdat het elitedivisieteam van Gavere die avond niet hoeft aan te treden, wegens afgelasting van alle volleybal van provinciaal tot top. Zo kunnen er ook geen anekdote ontstaan!.
De reünie in de bar was hartverwarmend en er zijn plannetjes gesmeed. En zolang oude mannen nog plannen smeden, is de toekomst zalig onzeker. puntNL

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw