labiel

Labiel
Half maart. Vrijwel elke club in eerste divisie B moet met de billen bloot. Want nog slechts een match of 5 te gaan. Over een paar weken is alles beslist. En dit seizoen is het retespannend. Het verschil tussen het nummer 6 op de ranglijst aan de vooravond van afgelopen weekend, Felco Gavere, en rode lantaarn Lokeren is slechts 7 punten. Daartussen is het een gejojo van jewelste, en is het voor Felco uiterst belangrijk niet meegejonast te worden. Onvoorspelbare beurscijfers, in een zenuwachtige markt. Een labiel evenwicht.
Drie soorten evenwicht kunnen worden onderscheiden. Ten eerste het stabiele evenwicht. Bij een verstoring ervan keert dat evenwicht automatisch weer terug. De metafoor: het met je eerste lief mogen slapen bij door het leven minder krampachtig geworden bomma in het logeerbed op zolder. Een bed uit haar generatie, met een sterk verende gevlochten stalen matras: een trampoline avant la lettre. Lekker doorzakken, want tegen elkaar aan gedrukt in de kuil in het midden. Mocht er een haartje in de boter komen, het matras smoort direct en maakt alles weer goed. Voor het indifferente evenwicht geldt dan weer de metafoor van twee geliefden in een bed met een door gezondheidsadepten aangeschafte matras: voelt aan als een bikkelharde plank. De haar in de boter kan zowel leiden tot een grotere kloof, alles kan echter weer helemaal gladjes verlopen. Als er maar wat gebeurt. Gaat niet vanzelf. Praten zeker? Bonpa en bomma kunnen ook zoveel oude reiskoffers en troep onder het logeerbed hebben verzameld dat het matras helemaal bol staat. Als de haar in de boter leidt tot een lichte verwijdering, wordt die verwijdering groter en groter. En praat een op het koude linoleum gerolde inmiddels emotioneel minder geliefde maar eens terug; het labiele evenwicht. Een gokje wagen wat deze schrijver in het echt van beroep is?
Labiel is dus de situatie in eerste divisie B. Voor Felco staat dan een dubbel optredenweekend op het program. De generale repetitie de week ervoor tegen Topsportschool Vilvoorde leverde weliswaar geen punten op, maar het spel was weer hoopgevend. U bent natuurlijk op de hoogte. En in en tegen Wervik weet Gavere op de eerste weekenddag ongeveer hetzelfde niveau te bereiken. Wervik blijkt daar totaal niet tegen opgewassen. Drie belangrijke punten worden probleemloos binnengerijfd.
Een kleine 24 uur later mag Felco hetzelfde kunstje thuis proberen tegen Pervol Ruiselede. Een niet te onderschatten ploeg, hoger geplaatst ook. Een ploeg met nog promotie-ambities en mogelijkheden. Een onbekende ploeg ook, want pas net vers in eerste; vorig seizoen kampioen gespeeld in tweede. En dat soort ploegen bungelen vrijwel nooit onderaan verder. Het bezoekende zwartzwartwit tegen zwartzwartgifkikkergroen. Blijven die kikkers brullen? Ook nu een paar sterkhouders ontbreken? Wannes is een paar uur eerder naar Rio vertrokken, Stijn doet ook niet mee. Seppe doet dan de pass, Olivier is nu de vrije jongen, Maarten de gelegenheidsmiddenman in dia met goud gebleken Dries, Wim dan op de opposite en Theo en Pieter beginnen op hun vertrouwde plek.
De bezoekers worden vergezeld door een grote groep vermoedelijk trouwe aanhangers en volgers. We horen ook aanmoedigende geluiden. Lieve, tedere, aanmoedigende geluiden. Brave geluiden. De actieve entourage oogt tikje saai. Perceptie was en is altijd belangrijk geweest, terwijl zeker sporters wel weten nooit te moeten afgaan op het uiterlijk, op de buitenkant, op die perceptie. Maar toch. Het moet tot flink na de match in de kantine blijken dat die perceptie voor een groot deel niet deugde. Het blijken vriendelijke, bescheiden, verrassend bijna onvlaams open van geest zijnde bezoekers. En de oorzaak daarvan was niet het vermoeden bij het heffen van het glas met plat water door een mama.Volwassenlachebekje Marie spant de kroon, met haar met gevoel voor humor lief, die stevig zwevend in de hoofdmacht zijn adhd-ding deed. Meer Marie’s maken het leven zoveel mooier. Marie merci.
Een uur eerder was die sympathie, om eerlijk te zijn, er nog niet. Want al snel in de match bleken ook de spelers van dit team aan het nog steeds snel om zich heen grijpende virus te lijden van massaal de scheids beïnvloeden. Allemaal handen omhoog bij vermeende, maar ook helemaal niet geconstateerde uit of inballen. Als het maar in het voordeel is. Je kunt altijd proberen. Wordt professioneel genoemd. Kots. Het nummer 9 spande hier de kroon door voor zichzelf steeds, de hele match door, een touche te claimen. Ik zal daar nooit tegen kunnen, en maar goed dat ik wegens eerbare fluitleeftijd geen arbiter meer mag zijn. En nog een schijterige coach ook: een paar spelers inbrengen voor een enkel puntje, terwijl de thuisploeg al knock-out tegen canvas en touwen lag en hing. En massaal verontwaardigd zijn niet zelf te mogen bepalen of de bal achter de draagbalk uit het zicht van de arbiter het plafond heeft getoucheerd.
De eerste paar minuten van de match lijkt tot de conclusie te leiden dat hier de Felcotrend wordt doorgetrokken en dat ook Ruiselede het deze avond erg moeilijk zou krijgen. Al snel krijgt Olivier het benauwd onder de goede gerichte Pervolopslagen. De potentiële overnemers Pieter en vooral Theo bakken er helemaal niets van. Voor Seppe dan de ondankbare taak te corrigeren, erg veel te moeten corrigeren. Geen enkel verwijt, medelijden eerder, maar uit gebrek ook aan ervaring lukt dat niet zo, is er eerder sprake van verkramping, want te laag en tekort. Aanvallers aan het net worden beetje onverklaarbaar toch onzeker en knallen soms geforceerd in eenmansblokken. Goede blokken overigens, waarbij eerst toch de gedachte aan geluk, maar zoveel geluk kan niet bestaan. Daar waar Dries nog wel eens goed door kon komen, draaide Theo vierkant en vloekenslecht, daar waar zo weinig uren en een week ervoor tegenstanders geen grip op hem konden krijgen. Seppe probeerde veel, gedwongen teveel dan maar achter de drie. Met wisselend succes. En na die eerste minuten kwam het nooit meer goed. Voor Felco dan.
Na steeds de lead is er in de eerste set bij punt 10 al evenwicht. Dan lukt Pervol bij elke draai triotjes en laat met 17 – 25 Felco in luttele minuten verweesd achter. Direct in set twee plaatst in al de tweede positie Ruiselede een demarrage van maar liefst zes punten. Toch wist bij wederom de 10 nu Gavere langszij te komen. De bezoekers sneden met grote halen door de boterzachte Felcoboter: 20 -25. Felco lukte het de snelheid naar de afgrond wat te temperen. Een positievere eerlijke zin is niet denkbaar: 20 – 25.
Nog drie partijtjes en is alle leed geleden? Komende zondag eerst tegen Comines. Het zal er in ieder geval qua temperatuur warmer aan toegaan dan destijds in de bunkervrieskist in de heenmatch. Maar ook figuurlijk zal het vuurtje wel opgestookt worden, want knetterend perspectief gekregen daar aan de grens met de zuiderburen, waar Comines ondanks thuiswinst niet echt kon overtuigen. Allen daarheen. PuntNL

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw