sinterklaas

Sinterklaas
Van het verre Westen komt Zedelgem, gedeeld de ranglijst aanvoerend, de avond voor de jaarlijkse gezellige Zingemse Felcofamilie-eting op bezoek. De sfeer is ontspannen, er is relatief weinig aanschouwend volk. Wel zijn natuurlijk de trouwe jonge Felcovrouwen traditioneel enthousiast van de partij.
Felco heeft wat goed te maken na de zure afgang tegen Zuun. En dat Zedelgem heeft de week ervoor de eerste grove nederlaag te slikken gekregen. Zedelgem is een uit tweede gepromoveerd team met een solidaire dorpsmentaliteit. Solidair omdat iedereen elkaar en dus de redelijk grote onderlinge verschillen in alles, van lengte, kapsel tot technisch vermogen accepteert. In alles past de coach er ook bij. Dergelijke op dit niveau redelijk onervaren ploegen kunnen door een forse tegenslag gemakkelijk van slag raken. Zeker na tot zo’n hoogte te zijn gestegen. Het ideale moment voor Felco dus om de geschonden reputatie te herstellen. Mits natuurlijk met grootse inzet.
Direct treedt Gavere Zedelgem gretig tegemoet. Tot halverwege de eerste set gaat het gelijk op, is het verschil in plaats in de ranglijst totaal onmerkbaar. Zedelgem toont wat individuele techniek betreft zelfs de onderliggende ploeg te zijn. Dan moeten de Felcomannen Jean en Pieter buiten, Jonathan op de opposite, Olivier op de libero, Simon en Theo in het midden, Mol op zijn vertrouwde sturende plek, de bezoekers een paar punten laten gaan, 13 – 16, om na een time out in een ruk zonder twijfel naar 21 – 18 te koersen. Jezus gaat achter de drie al helemaal los en Felco bijt zich in enkele minuten naar maar liefst 25 – 19. Een mentale opkikker, en dreun voor Zedelgem, dat in het slotakkoord al onbegrijpelijke blunders kreeg opgedrukt.
In set twee laat Felco mede door langs de lijn de bezoekers moed laden en de nekjes weer rechtop zetten. Gavere probeert zich terug te vechten. Zedelgem haalt enorm veel, technisch onconventioneel, op. Zelfs geluk bij de opslag blijk aan bezoekerskant. De arbiter lijkt alles technisch goed te vinden. Leuk toch die tollende ballen? De recepties van Gavere worden eigenlijk niet je dat. Felco’s opslagen komen redelijk venijnig door, vooral Theo geeft halverwege en aan het einde van de set weer ouderwetse opslagdruk. De hele set is het voor de thuisploeg achtervolgen, en net als het in de buurt komt van de bezoekers lukt er iets niet: 22 – 25. De moed is weer terug bij Zedelgem, maar mentaal lijkt Felco niet gebroken. Toch glijdt het touw snel door de vingers. En de assistent helpt niet, helemaal niet. Slechts de technische tijdonderbreking geeft Gavere de kans te overleggen en de rug te rechten. Het lukt niet, ondanks getoonde moed en soms knap geforceer van de aanvallers onder leiding van Jezus. Mag halverwege de set Niels het liberowerk komen doen. En net als dan eindelijk het terugvechten rendeert, worden maar liefst drie spelers gewisseld. In welk coachboek staat dat? Ik krijg acute handkramp, en moet wegens misselijkheid, die nog niet duvels als oorzaak kan hebben, naar het toiletblok.: 19 -25.
Dan blijkt het vertrouwde familievechten, als team dus, misschien wel voor het eerst dit seizoen, zoals we al vaak in Gavere hebben gezien. Daarmee kan elke tegenstander worden opgerold. Meestal als underdog wegens minder lengte en andere handicaps. En ook dit keer blijkt de troef van de mannen van Zedelgem, namelijk spelen als een team met vertrouwen in elkaar, maar hebben zelfs technisch minder in huis dan de doorsnee thuismannetjesputters. In set vier wordt Zedelgem volledig onder druk gezet door een ontketend Felco. Zedelgem maakt erg veel forceerfouten en de Felcotroep ruikt bloed. Jezus geeft keer op keer de bezoekers de doodsteek. Maar ook Zedelgem heeft geestelijke veerkracht. Er volgt een groots gevecht in de beslissende set, waarbij Gavere keer op keer een tafje kan weglopen. Tot aan het einde, waar de bezoekers zelfs vijf matchballen krijgen. Felco lost niet, blijft zelfzeker spelen, neemt precies voldoende risico, heeft een outstanding Jezus. Wanneer de setstand die van een normale set heeft bereikt, klinken bij de eerste beste matchbal de juichkreten bij alles wat Felco is.
Het bleef nog lang prettig onrustig in de Vierklaver. En ondanks het bittere duivelse heldere gerstenat geen misselijkheid meer te bespeuren. Hoe laat is het eigenlijk geworden? Tegenstanders weten nu wel hoe laat het is. Dank voor het vervroegde Sinterklaascadeau. PuntNL.

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw