beslissing?

Beslissing ?
Een goed begin is het halve werk. Een goed begin in 2015 belooft. Bij de lezers is kennis van het eerste frisse optreden door het inmiddels op eenieders kennistong gepasseerd Felco Vobog A-team gekend. Fris bekervolleybal tegen verreweg de beste en ook sympathieke ploeg in Vobog, VC Zoem uit Zomergem. Dat gaf vertrouwen. Eindigde het zoals altijd objectieve en transparante sterrenverslag niet met dat beide topconcurrenten uit Zwalm hun borst nat kunnen maken? De voorlopige leider, het tweede team, kwam afgelopen weekend op bezoek. Een bezoek waarnaar ook in de intieme pers was uitgekeken.
Gavere was mentaal zeker wel, maar fysiek niet helemaal op volle oorlogssterkte. Dirk D. zijn kuitspier liet het in een gemengde match een paar dagen ervoor het onverwacht flink afweten. De ook zo belangrijke competentie van teamspeler wordt door aanwezig supporteren in de strijd geworpen. Nachten in meervoud moet Johan hebben gewoeld. Zal hij teen of zal hij tander? Vertrouwen in zijn Felco is er volop, op allerlei fronten. Dan maar begrijpelijk kiezen voor een gelijktijdig cruciaal optreden in zijn gemengde ploeg elders. (Was dochter wel akkoord?) Ook, opvallend, bleek het verrassend sterke Zwalm niet meer dan een handvol spelers op de been te kunnen brengen. Dat hoeft trouwens op zich geen doorslaggevend nadeel te zijn, want onderschattend psychologisch effect bij tegenstanders, steeds andere verdedigers voor je neus, goede spelers komen sneller op hun favoriete positie terug. Ploegen als Gavere komen er niet onderuit door wissels wegens aanpassing punten te moeten inleveren. Moet wel gezegd, dat bij de start al op papier alle wedstrijdpunten in Gavere zouden blijven.
Elkaar motiverend dat dit een goede voorbereiding en ritmebehoudend kan zijn voor komende topmatchen, is het de bedoeling de tegenstander direct op de adem te doen trappen, niet in hun spel te laten komen. Overeenkomstig de succesvol gebleken tactiek in de heenmatch tegen een toen volledig Zwalm op Zwalmse bodem zelf: 0 – 3. In de eerste set vielen grote gelijkenissen te constateren: Zwalm geen schijn van een kans. In de tweede set ook nog even de Wannesmiddenvariant doorgenomen. Zwalm deed het beter, maar nooit beter genoeg. In set drie, de stemming was al wat te jolig – wie kan of wil dat tegenhouden ? – wordt er op een experiment overgegaan: libero Fred op de aanval, en Piet als libero. De marktwaarde van Fred is voor de liberopositie enorm gestegen. Experiment mislukt dus, dit keer; schoenmakers moeten nog even bij hun leest blijven? Maar wie niet waagt, nooit wint toch? Voor een andere keer. Het maakte een extra setje spelen mogelijk.
Dat de teamsfeer nog immer buiten proportie goed is, hoeft niet te verbazen. Bij winnen kan niet anders worden verwacht. En Gavere staat ineens boven aan de ranglijst. Weliswaar met nog twee verliespunten meer dan het eerste Zwalmteam. Nee, sinds dezelfde zondag nog maar een puntje, want er een laten liggen tegen Zingem. Voor Gavere positief teken? En twee dagen later trekt het vrolijke Gavere naar Zwalm in een poging definitief de macht te grijpen. Wat zijn de kansen? Volleybal en (temsport) is geen wiskunde, maar heeft wel iets van een kansenberekening. En er liggen duidelijk kansen voor Gavere, objectieve kansen. Dat weet eigenlijk elke kenner wel, ook bestuurderen en op een enkele na alle spelers van Zwalm zelf. Slechts de ambitie te willen promoveren is vanzelf niet voldoende. De geringe gemiddelde leeftijd ook niet. Wel natuurlijk de pure klasse. En die komt in ieder geval bij een teamsport als volleybal voort uit meer dan fysieke vermogens waar ook nog een zekere leeftijdsfactor een rol speelt. En Zwalm kent erg goed enkele zowel bejaarde als jongere spelers. Gavere zal alles in de strijd gooien, en dat is veel. Bij competitieaanvang leek Zwalm outstanding, dat lijkt nu een beetje tegenovergesteld. Laat het een mooie strijd worden en hopen dat de beste overwint.
Inmiddels moet nog wel even bericht worden over weer circuswonderen, die blijkbaar het resultaat zijn van de teamevolutie van dit Gavere. Tut zat maar te sakkeren dat hij niet langs het blok kon geraken. Slappe zak, hij scoorde vaak, hoewel lang niet altijd de bal goed werd geraakt. Zijn in de hele volleywereld reeds bekende patenttopspinleggers deed hij wederom eer aan. Maar moet ook de vorige keer gedacht hebben, dat van die medespelers kan ik ook: en daar gaat hij op een redelijke hoge ralleybal, iets voorbij de antenne op positie 4, van stilstand als een raket omhoog, met zijn rug naar het veld, en speelt boven dat zogenaamd moeilijke maar wel hoge dubbelblok met zijn bovenhand als tafeltennisbatje de bal backhandsgewijs ook met topspin onhoudbaar in het centrum van Zwalm. Een oorverdovend applaus van zijn medespelers, ook van de tegenstander leek het, viel hem ten deel. Bescheiden ondergaan en des te meer tijd voor een verdiend smoortje. PuntNL.

geschreven door

Eén reactie op "beslissing?"

  1. lasseel eddy says:

    niks te zeggen,of toch; dat onze TUT sterker en sterker wordt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw