schaap

Schaap

Voor de mens blijkt sinds mensenheugenis de emotionele en andere bogen niet altijd gespannen kunnen blijven staan. Door de eeuwen heen worden vormen van redelijk beheerst uit de band springen georganiseerd. Steeds weer andere vormen, met steeds hetzelfde doel.

In deze tijd van het jaar kennen we in onze contreien toch al een flink tijdje de carnavalsvorm. Lekker lallen, likken, hossen en hijsen, overigens minder anoniem dan het lijkt want desondanks veel knijpen in bewuste tieten. Bestond in mijn vooroorlogse jeugd niet, maar vanuit de USA efficiënt marketingtechnisch overgewaaid, mag de huidige jeugd zich op Valentijn verlaten. Voor zeg maar de studentenjeugd lijkt dat anoniem outen met liefdes’briefjes’ wel een leuk dingetje. Voor volwassenen echter onvolwaardig vermaak.

De toprecreanten van Gavere hielden zich het afgelopen weekend verre van iets van liefdesverklaringen voor het bezoekende Mater. Vrijwel elke ontmoeting met deze club bleek in het verleden een vervelende, zelfs helemaal in strijd met waarom er in vobogverband spelletjes worden gespeeld. En was Gavere de enige met deze ervaring, er zou twijfel zijn, maar vrijwel elk team heeft ze in meer of mindere mate. Nog in de heenmatch wist met name hun oudere libero voortdurend naar voor iedereen die het maar horen en zien wilde, zeker naar de arbiter toe, als een miskend kind en talent te laten weten toch wel zeer onrechtvaardig behandeld dreigend te worden. Gavere zou technische en andere fouten maken, die toch niet door de vingers kunnen worden gezien? Een lange litanie van geklaag. De mensheid kent veel van dit soort mensen. Vermoedelijk zit dit in een zeker gen verscholen, waartegen de betrokkenen dus niets kunnen doen, blijkens het volgende. Het Mater-team is ook dit jaar flink verjongd. En wat blijkt? Wannes slaat de tweede bal van de match hard op de netrand, zeker 15 centimeter van de antenne, die natuurlijk daarvan wat gaat zwiepen. Twee gasten van nog net twintig, waarvan een door zijn positie het niet eens heeft kunnen zien, appelleren met grootse gebaren voor bal tegen de antenne. Het gevoel en opvatting dat verlies altijd ten onechte wordt geleden, zit daar diep in de genen. Wellicht spelen de media hier nog een vervelende rol: zo appelleren bijvoorbeeld profvoetballers altijd zogenaamd ‘ professioneel’ naar de arbitrage om voordeel te behalen. In opdracht? Onder het mom ‘ je kan het altijd proberen’? Misselijk en misselijkmakend, en daar maakt Mater geen vrienden mee. Met een zekere agressie is het daarom binnen drie kwartier ook weggespeeld.

En hoe anders kan het gaan. Vorig en dit seizoen zijn er nog veel andere ploegen die tegen de klasse van Gavere niet opgewassen zijn. Maar die alles geven wat ze hebben, zelfs juist tegen Gavere boven hun kunnen zijn uitgestegen. Te denken aan beide Rhodes, ABC-parts, Zingem, etc. Van beide kanten respect en ook buiten het veld en in de loop van het jaar prima ontmoetingen. Zo kan het ook en is maar normaal.

Waren de mannen van Mater maar meer als vredelievende zachte schapen, die het braaf het gedrag van al die andere genoemde teams zouden volgen. Deze zin drong zich op, daar het Chinese Nieuwjaar traditioneel met veel gevuurwerk is ingezet: dit jaar het jaar van het schaap. Voor Chinezen leidt het tot matiging van copuleergedrag, daar in dit jaar geboren kinderen geen leiders zouden zijn en worden. Dat matigen zou in ieder geval bij de schrijver dezes niet het geval zijn, daar hij als oudste zoon van de bekendste schapenfokker in het dorp ter wereld kwam en tot op de middelbare schoolleeftijd, wellicht ook wegens blond, onder andere met de bijnaam ‘schapie’ is aangesproken. En dus beter weet. PuntNL.

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw