En

En
Had, zoals iedereen kan weten, het zojuist opgerichte gemengde vobogteam van Gavere haar start in de geschiedenis van de volleywereld niet gemist met de daad bij het woord voegend dat de eerste klap een daalder waard is en na nota bene de allereerste set te hebben verloren het nummer drie in de reeks van vorig jaar, ‘Fantasiafobieën’, zonder punten naar huis te sturen, op een doordeweekse woensdagavond trekt het in volle glorie naar sporthal de Hekers te Zwijnaarde.
Volgens de kalender is ‘Artevelde Gamma’ de gastheer of vrouw, daar wil ik af zijn, bang om seksistisch gevonden te worden.. Het is het derde team van de groeiende recreatieclub in het Gentse, want voor de nummering is gekozen voor het Griekse alfabet, en gamma is de pas derde letter. Heeft wel iets sjiek, klassiek, ook wel killig. Evenals trouwens daar de hele accommodatie. Het grijs doet meer denken aan begrafenis, de spelers moeten zelf in een andere stemming geraken.
Nooit op uiterlijk afgaan, maar de holbewoners van De Hekers kennen twee dubbele meters in hun clan. Mannen. En met een net toch een 9 centimeter lager dan bij mannenmatchen … Bijna half negen doen de van heinde en verre gereisde Gaverenezen Heid – en Franky, Gaelle, papa Fret, orgboss Tut, Eddy met dochters Sylvie dit keer geheel reglementair Joline, en op de valreep levensgenieter Piet het samen. Geheel in deftig krijgshaftig zwart met grote gifgroene rug – en buiknummers. Kunst met een grote K.
Op alle fronten blijkt al snel dat Gavere van alles volleybal veel meer in huis heeft. Slechts het noodzakelijke spel maken om punten te pakken ontbreekt. Zelfs na even wennen kunnen de bezoekers moeilijk in punten weglopen. Nooit is er echter een vorm van paniek en Heidi verdeelt bijzonder fraai alles naar iedereen, daar waar de thuisploeg vooral op zoek is naar de mannen. Na pas halverwege de set kan Gavere demarreren, om toch nog met 15 – 25 schoon in de statistieken verzeild te raken.
Eddy, Franky en Piet, tja, nu op de bank. Vooral de vrouwen krijgen alle eer. Proberen niet wederom meegaan in het suffige tempo en zelf ambiance te produceren. Heidi kent hier de klappen van de zweep, en zij niet alleen. Eerst nog even nerveus, maar daar zijn dan de wereldberoemde spin van Tut, de middendeviaties van Gaelle, de aanvalspin van de zusjes en het killoverzicht van Fret. Bij 1 – 10 wil Artevelde door een time out op adem komen. Gaelle floatert naar 7 – 25. Is er een relatie tussen de setstanden en de bankzitters?
Bij Artevelde wordt in het samenstaan als troost de kennis gewisseld dat de mannen en vrouwen van Gavere allemaal flinke volleyervaringen bezitten. Moet wel geweten zijn dat de vrouwen eerder meisjes en de mannen eerder opa’s zijn, met alles erop en eraan, behalve wellicht hun geestelijke instelling.
Heidi speelt begrijpelijk altijd, wegens onvervangbaar. Maar daar is Franky alweer in de basis. Wat staat er in zijn contract? En worden daarvoor rondjes betaald? Blijkt verdorie ook dit team te lijden aan het zogenaamde en bij volleybal als een wet bekend staande derdesetsyndroom: concentratie en gretigheidverlies, waardoor tegenstanders weer in het spel kunnen komen en vertrouwen krijgen. De derde set winnen is de match winnen. Hobbel, hobbel, 7 – 6, 8 – 7, 9 – 8, 10 – 9, 14 – 13, en dus weliswaar nipt, maar wel degelijk achtervolgen. Op 13 – 15 wordt Fret begrijpelijk gedwongen een time out aan te vragen. Artevelde ziet het ineens voor het eerst zitten en laat de zwaartekracht minder snel haar slag slaan. Wat wild, Piet neemt zelfs een zomerse duik, wil Gavere wel, maar kan de opslag bij 14 – 19 veroveren. Gaelle midden en opslagdruk, 15 – 20, 16 – 20, 17 en 18 – 21, door poef Franky, Joline klasseopslag, edoch 18 – 22, Franky overslaat, tweede time out Gavere op 18 – 23. Het woord schande dringt zich op. Zeker bij 19 – 24 en dus setbal. Werkt Artevelde ineens mee met een duidelijke opslagblunder. Van de zenuwen? Faalangst met zicht op de haven? Komt Heidi aan de opslag en doet het eerste verwoestende werk. Artevelde bijt zich in de match. Piet en Fret doen echter hun ervaren aanvallende honderdprocentsding. Vraagt Artevelde bij 23 -24, dus nog steeds op setpunt, een time out. Een carambolisch teamgelukje dat Fret kan verzilveren: gelijk. Een halve Heidi-ace en matchbal, door in feite ook door haar verzilverd. En toch hebben we de kampioenen aanschouwd?! Er is daar in die bunker al plezierig samen op gedronken. Provoo.nl

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw