billen bloot

billen bloot
Het vobogrecreatievolleyteam van Felco Gavere A heeft in haar recente geschiedenis een forse reputatie opgebouwd in volleyballend Vlaanderen, bij vriend en vijand, bij jong en oud, bij volleyinsider en outsider. Trouwe lezers hebben dit alles ook in geschrift vanop de eerste rij op de voet kunnen volgen.
Het is twee keer als kampioen gepromoveerd en komt dit seizoen uit in de op een na hoogste reeks. Wegens het grote aantal trouwe spelers, met een hoge gemiddelde leeftijd maar wel met onderling grote verschillen, ook in volleybalachtergrond van destijds gevierde (sub)toppers tot starters, is ruim voor het eind van de vorige kompetitie besloten te proberen kampioen te spelen. En indien het geval, komend seizoen te beschouwen als een overgangsjaar, met de doelstelling en tevens de reële verwachting dat dit team in tweede klasse zou kunnen blijven. Met inachtneming van de recreantenregel dat elke aanwezige spelers minstens een set binnen de lijnen zal staan. Moet geweten zijn dat tegenstanders van die regel vaak niet geweten willen hebben.
Half september moet het inmiddels bekende en ook een beetje beruchte team met de billen bloot. Dubbel bloot, want niet alleen starten in de hogere reeks met te verwachten hoger tempo etc., maar ook als gevolg van de onnavolgbare kalendersamenstellers. Blijken de eerste twee matchen te moeten worden gespeeld tegen het nummer twee en eventuele stijgerwedstrijdwinnaar Sterre Aalter. Eerst daar en ruim een week later in de eigen arena. Tegen op papier dus vorig seizoen op de vertrokken kampioen na het sterkste team van de reeks. Afgelopen weekend diende dan in Waarschot in het strijdperk te worden getreden tegen Hot Birds, nota bene het nummer drie van vorig seizoen.
Voor het nemen van besluiten moet van een toekomst uitgegaan worden. Ook nu blijkt maar weer eens dat kijken in zelfs de nabije toekomst een grote kunst is, want voor deze groep onscherp. Duopasseur Alain moet toch onder het chirurgenmes en topfit worden kost nu eenmaal tijd. Blijkt onze net als eenieder geliefde, maar voor tegenstanders middenboeman Dries, tijdens de zomer ook al een scheurtje te hebben opgelopen dat hem maanden aan de kant houdt. Zijn er spelers die om allerlei redenen zich slechts geestelijk op het seizoen hebben kunnen voorbereiden, en sloten agenda’s moeilijk aan op de sportkalender. Grote lichtpunten zijn daarentegen dat een flinke groep zich wel door onderlinge trainingen met het andere vobogteam en de nieuw opgerichte gemengde recreantenploeg goed heeft kunnen voorbereiden, en, ratata, dat een vriend van Wannes, Jonathan, wenst zijn gewicht en zoveel meer in de volleyschaal van deze unieke ploeg te leggen.
Zonder puntenverwachtingen werd dan eerst naar Aalter afgereisd. Maar goed ook want er viel geen enkele setwinst te rapen. Van weggespeeld worden was echter en gelukkig geen sprake. De ervaren Aaltermannen moesten voluit. Konden echter ook voluit voortdurend door het midden scoren, omdat enerzijds de opslagdruk van de bezoekers voor dit niveau toch te weinig bleek, anderzijds wegens het middenprobleem van de ontbrekende Dries en een Bruno die zich voor het eerst sinds het voorjaar weer in een wedstrijdtruitje heeft gehezen. Terwijl de opslagdruk van de thuisploeg wel de nodige bars bevatte. Achteraf, weliswaar met een pint voor de neus in centrum Aalter, was niemand ontevreden. Zeker niet na de unanieme uitspraken van tegenstanders dat wij zeker in de top van de ranglijst zullen eindigen.
Dan moet Aalter op de zondagmorgen ruim een week later naar de thuishaven van Gavere. Kleine oogjes. Vele afwezigen bij de thuisploeg. Met de ervaring van de heenmatch flink wat tijd gestoken in opstellingsgepuzzel. Fret libero af en in de midden, Wannes daar ook. Een goede set. Aalter kan zijn eerder succesvolle middingding niet doen, moet ook buiten langs goed georganiseerde bloks van Tut en Eddie slaan, en komt de hele match onder druk van het spel van Gavere. Kon er daar bij het blok gefocust worden op Wannes en Jonathan, nu bleek dat voor de subkampioenen van vorig jaar onmogelijk, omdat de thuisploeg de receptie erg sterk bij passeur Peter bracht die dan wel wat kan camoufleren. Vooraf volstrekt ondenkbaar, maar gezien het spel volkomen verdiend, heeft Gavere duidelijk de lead. In de vaak spannende setfinales maakte Gavere als team het verschil. Tussendoor werd slechts een enkel setje verloren, toen de thuismannen nog wat teveeltijd nodig hadden om de serie door eigen spel gedwongen Aalsterse legballen onder controle te krijgen. Nu al een overwinning, wie had dat gedacht? De bezoekers concludeerden dat Gavere dit jaar om de prijzen zou spelen. Begrijpelijke uitspraken gedaan na een gevoelig wellicht als gevolg ook een beetje van onderschatting onverwacht verlies, maar gretig aangehoord natuurlijk.
De Hot Birds van Waarschoot waren op de hoogte van de strapatsen van het in de reeks nieuwe Gavere. De reputatie van Gavere was er al gevestigd. Weer sloten agenda’s van sommige spelers nog niet aan bij de wedstrijdkalender. Succesfret in de midden bleef behouden, maar Wannes was daar en helemaal riberdebie. De grootste wapens van de thuisploeg bleken de jaren ingeslepen combinaties, met vooral de aanvallen op buiten, maar vooral de ook nog eens gerichte opslagdruk. Als gevolg van de matiger recepties moest Gavere steeds meer forceren, in bijvoorbeeld het spelen naar hitter Jonathan, die weliswaar nu zijn plek lijkt te hebben gevonden. Gavere kon echter wel het tempo volgen en de vogel was niet zonder meer gevlogen. In set drie bleek Gavere ineens te kunnen domineren. Zowaar die hete vogels een set lang voor de kat. Helaas bleek de roofbouw op Jonathan is de laatste set zijn tol te eisen: 3 – 1 voor de Waarschootse top. Ook voor hen is weliswaar na een pint duidelijk de Gavererputatie bevestigd en een plaats in de top voorspeld.
Met drie punten uit negen zou zo ongeveer de doelstelling om erin te blijven gehaald kunnen worden. Zeker gezien de gepasseerde papieren tegenstandstatus. In vertrouwen kan Gavere verder doen. Provoo.nl

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw