VUUR

VUUR
Op tijd verzamelen voor gezamenlijk vertrek blijkt voor de vobogmannen A niet mee te vallen. Op deze donderdagavond worden we naar de vaste stek, het tankstation aan de N60, toe links en rechts ingehaald door gehaaste privéauto’s met de vier pinkers op. Even later door heuse brandweer wagens met veel blauw blauw. Nog even later door nog meer van hetzelfde met doordringend geluid met opdruk Nazareth en zelfs Gent. Het fikt blijkbaar flink in Gavere.
Met maar liefst 10 man moet Gavere helemaal in Ertvelde het volleyvuurtje gaan opstoken. Na een half uurtje alweer het Gentse verlaten, wordt het rondom rustiger, donkerder ook. Dan is daar ineens de bestemming, een hele grote drukke gekruiste wegenparking met drukte rond voetbalpleinen en een grote vrij nieuwe moderne sporthal. Dat lijkt heel Ertvelde te zijn, hier komt men in de herfstavonden bijeen? Zeker nu Eddy niet meer over zijn Cheri …?
Bij sommigen is er duidelijk nervositeit. Daar zijn met 10 man opstellingsproblemen als iedereen minstens een set moet spelen. Fret weer als libero op te stellen levert een extra speelplaats op, maar kan dat wel door de volleybeugel? Er is de vraag of blessures het houden. Er is de vraag over de groeiende vorm. Maar de belangrijkste onzekerheid vloeit voort uit de samen aangegane doelstelling voor dit seizoen te halen: in tweede klasse blijven.
Elke mens en groep neemt voortdurend beslissingen over de toekomst zonder die natuurlijk te kennen, maar ook op basis van veel onzeker. Hoeveel braakt je uitlaat nu eigenlijk wel uit? Hoeveel echte vrije ruimte heb ik op mijn telefoon? Wellicht belangrijker: welke hormonen doen het nog na gewoon te eten en drinken? Wat het Gaveregebeuren in tweede betreft, is er de onzekerheid over het niveau in tweede. En daar komt natuurlijk match per match meer zicht op, en kunnen op basis daarvan steeds mooiere plannen en flexibel beleid gemaakt worden, dat bovendien rust en plezier geeft.
De statistici onder de groep stellen dat met een op drie winnen theoretisch de kans vrijwel 100 % is erin te blijven. Bij aanvang van de match is dat precies het geval, en uitgevoerd tegen blijkbaar niet de minste tegenstanders. Bij het zien inspelen van het Ertveldse Oemtata lijkt Gavere op de ranglijst ruimer in het vel te kunnen komen want het voldoende schieten van beren. Maar hoe zat het ook alweer? Nooit afgaan op uiterlijk! Het spel moet eerst gespeeld worden. De huid niet verkopen voor aleer de beer geschoten is. Een deel van de groep wordt ook nauwelijks rustiger van dat eerst bijna half uur.
In de match is het direct duidelijk dat Gavere veruit de sterkste ploeg in het veld heeft. In de score blijft de thuisploeg echter van meet af redelijk in de buurt. Door al snel de conclusie te trekken niet via normaal hard aanvalsspel duiten in het zakje te kunnen doen, gaat Oemtata snel over op gevarieerde geplaatste blokomzeilende aanvallen, en lepe leggers. Gavere past zich moeilijk aan, brengt veel van die ballen zelfs niet en vaak ook niet goed genoeg bij de zeer nerveuze passeur om er met zijn rug te sparen iets degelijks mee te kunnen doen. Halverwege komt de thuisploeg zonder vrijwel een normale aanval zelfs een puntje voor. Zoveel wordt er gemorst. Kan ook uitgelegd worden als kan er blijkbaar gemorst worden. Wat opslagdruk en een serie bloks maakten dan toch de setscore vrij nipt in positieve zin voor de verre bezoekers.
Oemtata heeft al jaren de middenmoot van tweede bereikt, en is dat dit seizoen ook van plan. De tentoongestelde manier van spelen is tegen op papier sterkere ploegen blijkbaar efficiënt gebleken. Set twee is vrijwel een kopie van de eerste. Oemtata kan haar spel met de kleine kern, en daarmee minder wisselproblemen, volhouden. De twee wissels van Gavere moeten er aan wennen en ook het geheel heeft in ieder geval geen echt geruststellend antwoord.
Plots kijkt Gavere in set drie tegen een 7 – 0 achterstand aan, en kan in de loop van de set wel langzaam bijkomen, maar moet een beetje ongelukkig de setwinst toch nipt aan de thuisploeg laten. Met dezelfde opstelling wordt dan met ietwat rigoureuzer cijfers, 19 – 25, van Ertvelde afstand genomen, en alle winstpunten meegepakt.
Wat het doel betreft ligt Gavere dus duidelijk op koers. Afgesproken is eerst zo nog even verder doen en geen wilde plannen te maken over wisselbeleid, etc. etc. Vandaag is maar weer eens gebleken dat het spel moeten maken niet zo gemakkelijk is. En er zullen naar verluidt nog vele Oemtata’s volgen, waar dat spel in hand nemen nodig zal zijn. Waarin overigens alle vertrouwen. Als dat maar geen promotie wordt. Zie je wel hoeveel onzekerheid aanwezig? Provoo.nl

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw