Geschiedenisknik

Geschiedenisknik
Gebeurtenissen in je voordeel zijn altijd leuk. Onverwachte ontwikkelingen in je voordeel zijn extra leuk. Sommige daarvan zijn regelrechte sensaties. De match van Gavere in Laarne tegen degelijke subtopper VC Kalken was zo een opwindende. De daar in hun thuishol tot afgelopen zaterdagavond tweeënhalf jaar ongeslagen thuisploeg wordt door het bezoekende Felco Gavere, trouwens door wie anders, wandelen gestuurd. Door alles wat volleybal zo mooi maakt.
Kalken is twee jaar opeen kampioen gespeeld en dus gepromoveerd. Direct heeft het team zich ook in de kop van eerste divisie genesteld. In een voorbereidingstournooi op dit seizoen is Gavere weggespeeld. Het zijn blijkbaar de elementen die een woordvoerder in een voorbeschouwingsartikel in het meest gelezen regiodagblad tot de redelijk stellige en nogal brutale uitspraken deden verleiden de spelers van Gavere te beoordelen als redelijk technisch bot, en zeker niet in staat tot fijnzinnig en subtiel spel. Om veel redenen zou het bestuur van die club van woordvoerder moeten wisselen, want in ieder geval niet op de hoogte van de jarenlange traditie van de Gaverespelers, die weliswaar wat gestalte betreft niet veel over houden, maar altijd en immer zich vol inzetten en het woord underdogrol al meerdere jaren vorm geven, lijken uitgevonden te hebben. Zelfs bij een 2 – 0 voorsprong bleken veel teams niet van hen verlost te zijn. Hoewel de laatste jaren het steeds moeilijke blijkt een volledige capabele selectie op de been te brengen, is, misschien juist ook wel daardoor, de Felcoteamgeest groots. Een lustrum lang is Gavere dan ook aan de bovenkant van de middenmoot in de ranglijst geëindigd. Toegegeven: zie je ze bijeen, je geeft er geen stuiver voor. Het geheel, inclusief begeleidende omgeving, zelfs de trouwe supporters, oogt nogal exotisch, in ieder geval afwijkend van doorsnee. Maar wanneer mag je in sport afgaan op uiterlijk?
VC Kalken heeft enkele spelers van gestalte, en heeft duidelijk de mentaliteit van een (domme) aanvallersploeg. Met daarbij de bekende jongetjesbranie. Dat blijkt niet alleen uit genoemd artikel, maar ook bij het inspelen. Veel uiterlijk vertoon, harde klappen. Kan de thuisploeg de ballen redelijk in de buurt van het net ruim bij de aanvallers brengen, tegenstanders als Gavere zouden al blij zijn die te raken en vertragen om verder te kunnen spelen. Want ze kunnen over blocks scoren. Tactisch doel is dan die aanval te voorkomen door druk op de verdediging te leggen en daarmee ook druk op de geestelijke instelling. En aanvallende spelers met branie zijn traditioneel minder bewapend tegen tegenslag dan anderen.
Er was opvallend een groter deel van de tribunes bezet door de bezoekers, veel ouders van deze grote jongens, dan door de thuisaanhang. Dat de volleybalbond trainers verplicht een diploma te hebben, trouwens liever te beginnen bij jeugd, is verstaanbaar, maar waarom moeten coaches aan diezelfde verplichtingen voldoen? Niet uit te leggen. Zijn bijvoorbeeld schooldirecteuren alleen maar goede als ze tegelijk ook les geven? Nu moet bij afwezigheid van trainer Ettoumi, trouwe coach Bart formeel gepasseerd worden door meisje Femke, die dat overigens prima doet, omdat ze net in het bezit is van diploma B. En, op belangrijke momenten in de volleygeschiedenis kan er maar een persoon arbiter zijn: Patrick de Poortere. Inderdaad in zijn gebruikelijke gekende stijl. Het zijn zijn fluitnadagen.
Bert en Theo in de midden, Pieter, Wim en dit seizoen nieuw routinier David buiten, Stijn aan de pass en Bart op de libero, moeten en mogen het proberen doen. David een opslagace, positie verder doet Bert het zonder zelf te weten na. Er wordt begrijpelijk opslagrisico genomen, want de Kalkenverdediging, zelfs de libero, krijgen de recepties nauwelijks in de buurt van de passeur. Bij 5 -5 echter zijn drie punten van de thuisploeg het gevolg van drie foute Gavereopslagen. Dan doet Theo, gemotiveerd en belangrijk in dit soort matchen, zijn gekende ding: een reeks hele en halve geplaatste sprongfloateropslagaces. Een 6 – 10 time out door de zwijgzame thuiscoach kan de reeks niet stoppen. Heel Gavere werkt prachtig af, geeft Kalken geen enkele hoop. Kalken ligt vooral geestelijk onder, Gavere boven. Pas bij 7 – 12 mag de thuisploeg weer een keertje opslaan. Twee posities later kan Gavere weer driepunten ineen scoren, en lijkt de kloof definitief. Vooral door de manier waarop. De Kalkenopslagen zijn ook niet mis en alle zeilen moeten bijgezet om te verwerken, maar de meeste Gaverespelers blijken superslimme ervaren oplossingzoekers met uiterst precieze en gecamoufleerde leggers afgewisseld met keihard via handen buiten en links en rechts op de driezijlijn bij de overkant door het midden. David blijkt hier duidelijk uit hetzelfde hout gesneden. Kalken moet gefrustreerd het hoofd buigen: 20 – 25.
Set twee lijkt in veel opzichten op de eerste. Na al aardige trucerij, van bijvoorbeeld David in de midden van achter de drie, en van Pieter niet te vergeten, en de supergmotiveerde Bert die in de midden zo goed als blokloos, nu ja een zwevende nummer 11, scoort en scoort, in de beginfase, doet David met zijn opslagen halverwege een verschilletje maken. Gavere kan tot het einde haar spel spelen, mede gemakkelijker gemaakt door de minder risicovolle opslagen van de thuisploeg: 20 – 25.
Tot nu toe en ook voor deze set handhaaft de zwijgzame Kalkencoach opvallend zijn duidelijk falend team. Ondanks toch duidelijke adviezen vanaf de tribune, zelfs van het bezoekerskennerspubliek. Het hele regiment wisselspelers verzamelt zich in de hoek van de sporthal om zich staand opwarmend tussen haakjes alert te blijven. Die gaan dat natuurlijk zo nooit een seizoen volhouden! Gavere maakt direct wat kleine foutjes en geeft Kalken de kans in de match te komen. De reeds eerder gemaakte keuze daar door steeds eenzijdiger de lange nummer 5 aan te spelen waar hij ook staat heeft nu redelijk succes. Voeg daarbij ook wat opslagfalen en Gavere komt niet verder dan een onrustgevende 15 punten: 25 – 15. Zou Kalken dan toch nog aan het langste eind trekken?
Kalken zou niet aan het langste eind trekken. In set 4 is het in punten een beetje achtervolgen, maar kan Gavere wel aardig haar lepe spel spelen. Kalken moet het vooral van zijn lange aanvallers hebben. En als die dan door duidelijke roofbouw halverwege flink wat steken laten vallen, is Gavere weer in een positie als in de eerste twee sets. Mentaal ligt het weer boven, er wordt als team gespeeld, elkaar ondersteunend en zeer mooie dingetjes uitgevoerd, ook door Wim aan het einde van de set. Met 18 – 25 is het zoals gezegd de eerste thuisnederlaag van de thuisploeg in tweeënhalf jaar. Iets van hoogmoed lijkt hier voor de val te zijn gekomen. En Gavere is voor die val verantwoordelijk. Gavere, wellicht voor jaren het zwarte beest van Kalken. En dat wordt allemaal in de wijde de wereld bekend ook. Kalken blijkt troost te kunnen zoeken door urenlang dicht bijeen. Gelukkig maar. Wat staat er als verslag in de krant? Provoo.nl

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw