Burentwist

Burentwist
Volleyers van een zeker niveau vormen feitelijk iets van een familie. De generatiewisselingen binnen het huidige volleybal tonen bij de letterlijke familiebanden een inteeltachtig karakter. De tribunes zitten verhoudingsgewijs vol met sterk meelevende fysiek uitgerangeerde ouder – en andere genetisch gelieerde kijkers. Bij deze wedstrijd was dat weer eens goed waar te nemen.
Erg veel spelers van beide optredende ploegen, inclusief omgeving waaronder trainers en coaches, kennen elkaar als broertjes en zusjes uit een groot gezin, die gezamenlijk zijn opgegroeid. Flink wat spelers van beide ploegen hebben wat jaren eerder zelfs bij elkaar in dezelfde teams gespeeld. En met die extended volleyfamilie van kenners rond de piste, is de eerlijke broederburenstrijd de beste strijd die er is. Die kan een boost geven aan het beste boven halen bij iedereen. EVO Ename speelde tot nu toe altijd op lager niveau dan Gavere, maar dit seizoen is er voor het eerst sprake van een volstrekt gelijke confrontatie, daar beide ploegen op hetzelfde pouleniveau uitkomen, eerste divisie.
De duidelijke kennerspers heeft een natte neus voor dit soort treffen en heeft de laatste week heel wat voorbeschouwd. Zelfs de regionale TV, ABS, heeft alles met de camera ingeblikt. In de pers kwam de uitdaging met gepaste en ongepaste lezersinformatie goed tot zijn recht. Bij de gepaste lezersvoorlichting ontbrak opvallend weliswaar, dat hoewel EVO met 2 punten voorsprong op de ranglijst aan de aftrap verschijnt, dat wel het gevolg kan zijn geweest van het duidelijke gemakkelijker parcours tot dan toe. Detail.
Een half uur vooraf is de zaal voller dan ook in dit seizoen waar ook in een sporthal wanneer andere ploegen hun ding doen. En dan gaat het langverwachte los. Bij Gavere doet Stijn het aan de pass, Wim, Pieter en David buiten, Bert en Theo in de midden, en Bart op de libero. Van meet af ontspint zich een bikkelharde strijd op bovenin divisielevel. EVO moet aanvankelijk Gavere een puntje voorsprong toestaan, maar dan direct weer gelijk en zelfs voor het eerst bij 6 – 7 zelf even mentaal tikje uitdelend. Beide teams hebben opdracht opslagdruk uit te oefenen, om gevreesde opbouw en aanvallen van tegenstanders minder effectief te maken. Dat houdt natuurlijk risico’s in: in de set zijn er aan beide kanten maar liefst 5 opslagmissers, en zeker in de eindfase op cruciale momenten. De goede opslagen zijn van meer dan goede kwaliteit, maar blijken niet in staat het verschil te maken. Zeker niet bij EVO. Heel langzaam krijgt Gavere net ietsjes meer grip op het spel en kan een paar keer een tweepuntenkloofje slaan, steeds snel door EVO weggepoetst, zelf bij 20 – 21 nog maar een keer op voorsprong te komen, tot aan het einde van de set toe: 19 – 17, 22 – 20 en 24 – 22! EVO overleeft setpunten tegen, maar gaat met 25 – 27 ultiem toch met setwinst aan de haal en uit zijn dak. Voor de thuisploeg stonden de sterren net wat te ongunstig. Hielp de tot dan toe strikte goede arbiter EVO ook nog eens een beetje door bij setpunt voor Gavere een voor iedereen duidelijke bal op de grond een twintig centimeter naast de EVO-verdedigershand over het hoofd te zien.
Kunnen de mannen doen wat de vrouwen van Gavere een paar uur eerder op hetzelfde veld in de klaverarena teweeg brachten: tegen het hoger geklasseerde Drongen een 0 – 2 achterstand in winst omzetten? Proficiat puntenpakkers!
Het verhaal is nu snel verteld. De volgende twee sets zijn op bijna alle fronten kopieën van de eerste, wellicht iets geprononceerder. In beide sets, tot zelfs een paar keer per set toe, komt Gavere op maar liefs 4 punten voorsprong. Meestal snel weer weggegeven, dat wel. Te snel. Nooit echter, opvallend never nooit echter, komt EVO op voorsprong maar kan dat twee keer slechts in de allerlaatste positie voor elkaar boksen! Daarmee meerdere setballen overlevend. En dan helpt die arbiter in elke set aan het einde de bezoekers alweer; 24 – 26 en 27 – 29. Hoewel voor Hollanders Vlamingen nogal snel het woord ‘ontgoocheling’ gebruiken, is dat woord voor de thuisjongens en publiek zonder iets van inflatie op zijn plaats. Wellicht geeft ‘kater’ de stemming het best aan.
Dat neemt niet weg dat de overwinning verdiend kan worden genoemd. Gavere wist met opslag de EVO-verdediging niet uit te spelen. De EVO-recepties kwamen voortdurend prachtig bij de passeur. Aanvankelijk in de match generatiegenoot Hannes, de eerste (!) in de laatste kwarteeuw van het EVO-bestaan zelf opgeleide passeur van niveau, zag in die mooie recepties natuurlijk wel muziek en bediende met veel zuurstof de hoogspringende buiten – en binnenaanvallers. Daar waar bij druk van tegenstanders de passeur van Gavere aan flinke verkramping blijkt de lijden, misschien wel de grootste bijdrage aan het verlies of van het niet voorkomen ervan. Onder puntenspanning, zeker bij wat mindere recepties, worden de passes zo veel vlakker en naar het net geduwd, dat zelfs routiniers als David en Pieter geen ruimte hebben om blokbuiten te draaien, waardoor het hoge EVO-blok keer op keer haar werk deed. Makkelijk werk, want in de midden en op de twee werd helemaal niemand meer aangespeeld, en dus ook geen blok vastgehouden, waardoor met een glimlach het EVO-blok die ‘getelefoneerd’ kon afwachten. Komt ook nog eens bij dat Gavere eigenlijk niet kan wisselen, daar waar EVO met de veel ruimere selectie wel toe in staat bleek, en lepe op dit niveau zelf ervaren coach de Vuyst daar goed gebruik van maakte. Hier moet het invallen van de jonge telg Meanhout opgevoerd worden.
EVO-mannen, gefeliciteerd! Mooie intense gevoelens, nietwaar, om later door te kunnen vertellen.
Na een uur langer slapen blijft overigens de analyse van prima spel van vereist niveau, voor Gavere voldoende om in divisie te blijven. Wat met deze selectie het haalbare doel zou moeten zijn. De return al in de agenda?
Wat een inhoudelijke analyse. Geen randgebeurens de vermelding waard? Jawel, maar de meest memorabele moeten binnenskamers blijven. Provoo.nl

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw