Afgang

Afgang
Er moet meer gezegd worden waar het op staat: de match van VCG op verplaatsing tegen degradatiekandidaat Denderhoutem was historisch, een historische afgang. Nooit in de afgelopen jaren heeft VCG zo de eigen karaktertrekken, haar grootste extra troeven, verloochend. Dit seizoen heeft Denderhoutem nog niet zo gemakkelijk, en dan nog met 3 – 0, haar pas derde match gewonnen.
Heeft de kwalificatie en teleurstelling nu wat te maken met de afgelopen puntensuccesreeks? De verwachting dat tegen een dergelijke laag geklasseerde ploeg de kans op winst redelijkerwijs toch groot is? Nee en ja. Bij minstens twee afgelopen matchen bleek Gavere ook niet echt in goede doen. Gavere heeft al jaren niet de beste spelers uit de reeks in de gelederen, maar deed altijd opvallend voor de ereplaatsen mee dankzij hun geestelijke ingesteldheid. Telkens weer bleek het team als eenheid te functioneren, tegenslagen het hoofd te kunnen bieden. Het motto dat volleybal en echte teamsport is wordt te gemakkelijk gebruikt, maar is op Gavere bijna altijd toepasbaar gebleken. En met een beetje goede instelling was winst, of toch punten pakken, tegen een ploeg uit onderste regionen klassiek niet alleen haalbaar, maar ook een sportieve must.
Denderhoutem heeft zoals veel teams een flink gemiddeld lengtevoordeel. Er zijn echter veel jonge spelers, met veel minder ervaring dan de bezoekers. Slechts tot de eerste handvol punten verloopt alles zoals zo vaak. Er even inkomen, met niet te denderend spel. Dan is het al afgelopen tegen een begrijpelijk steeds enthousiastere thuisploeg. Die weten niet wat ze meemaken, want terecht heeft, misschien nu beter te zeggen had, VCG een flinke reputatie. Zelfs technisch, maar ook wat opbouw en verdeling betreft, verloopt bij Gavere bijna niets als normaal. In die eerste set helpt Gavere de vriendelijke thuisjongens ook nog eens aan maar liefst zeven rechtstreekse punten door opslagblunders, 5 daarvan door twee spelers. Niet dat de thuisploeg echt kon domineren, waardoor het niveau geregeld tot jongensjeugdvolleybal zakte. Ongezien. Gavere kon nooit maar begin van het spel maken en in handen nemen. Een een – twee –drie goed opgezette aanval kwam bijna niet voor. Bij de thuisploeg deed de ervaren Joost zijn ding, en scoorde na vaak eerst zelf de receptie verzorgend de ruime pass met een leg, hard langs of via de handen. Man of the match. En dan te weten dat bij Gavere daar toch spelers lopen met echt wel dezelfde mogelijkheden. En maar doorgaan met forceren, zelfs met passes die niet eens boven de netrand geraakten.
Zeker bij Gavere kan het tij nog wel eens ten goede keren. Maar een dergelijke geestelijke insteek verander je meestal niet op dezelfde avond, tenzij de tegenstander flink wil meewerken. Die bleven hun ding doen, ook nadat in set twee VCG nog even een keer het punteninitiatief kon pakken.
Het verhaal is verteld. Langzaam maar zeker liet VCG zich naar de slachtbank leiden. Kreeg medelijden met gelegenheidscoach Patrick. De sterren stonden niet gunstig.
Maar volleyspelen kent weliswaar wetten, maar niet dergelijke natuurwetten. Hier moet iets gebeuren! Door de spelers zelf, in collectieve samenspraak met bestuurders. Die hebben dan wel dit echec niet hoeven aanschouwen, maar hun massale afwezigheid heeft hen ook niet de nodige infofeiten verschaft. Vraag het andere Gaverenezen, allemaal met dezelfde conclusie: in ieder geval moet de opbouw anders, met veel meer ‘lucht’. Draai eens een paar videootjes van wedstrijden van hetzelfde of hoger niveau en zet de beelden af en toe stil om de ‘lucht’ in de passes te aanschouwen. Daar krijgen de aanvallers de ruimte om hun ding te kunnen doen in plaats van gedwongen te worden tot hopeloze acties.
Gelukkig had de overwinning van de thuisploeg nog een extra positieve inbreng bij hun heuse carnavalsviering na afloop in de kantine. Waar ook de verhalen over vroeger bij de oudjes over hopelijk incidenten als dit met een glas konden worden weggezeverd. PuntNL.

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw