Kerstfeest

Kerstfeest
Ernaar uitgezien. Bij het werk de riem er af. Kinderen niet meer minutieus door spitsverkeer lozend op school of crèche moeten afleveren en voldoende seconden afscheid nemen. Even niet meer het openbaar vervoer moeten halen om op tijd de studie te kunnen volgen. Tijd voor verdiende rust. Tijd voor het kerstfeest. Tijd voor geluk, wat dat ook moge zijn. Tijd om met mensen die je lief zijn wat samen te komen. Onder genot van. Maar ook juist dat veranderde ritme verdient allemaal organisatie en doorhakken van knopen. Meer kopzorgen dan gewenst, want niet meer terug te vallen op routine-invulling der dagen. Reëel geluk is altijd beperkt geluk. Wanneer waarheen voor bezoek? Familieverplichtingen en verwachtingen van mensen om je heen honoreren! Oplossing is vaak gehol en gevlieg, gehaastheid. Cadeautjes kiezen en kopen. Kerstmarkten met glühwein niet kunnen negeren. Er zijn er die op dit alles klaarkomen, de meeste mensen echt niet. Ontspannen is anders, maar de meeste mensen beleven toch in vertrouwde kring een mooie tijd. Gelukkig maar.
Volleybalverplichtingen van training en match staan ook even on hold. Binnen volleybalvriendenkringen erover zeveren niet. Dat hoort ook bij het kerstgeluk. Dat geluk is groter na grootse daden. Meestal is winst voldoende. Vooral de laatste daad voor het feest met de lichtjes werpt vol positief licht op de onderlinge volleyzever. Na de door verslaggever met het woord afgang gekwalificeerde optreden van Gavere op de laatste competitiematch van 2015 tegen Denderhoutem, kregen de mannen nu voor Kerst kans krachtige daden te tonen. Voor de beker komt het een klasse lager uitkomende Melsele op bezoek. Met ook daarin veel bekenden uit de volleyfamilie. De gemiddelde leeftijd is daar wat lager, de spelerslengte groter. De inspeelsfeer is puik. Alles moet ineens voluit, want in de beker is voor vaak zielige verplichte reservevooraf geen plaats. Prima. Dan al straalt Gavere iets anders uit dan vorig weekend daar in Denderhoutem; alles geven.
Een flink deel van de trouwe supporters moet blijkbaar naar die Kerstmarkten. Want hun stoelen blijven nu voor een flink deel onbezet. Er zal wel een verklaring voor zijn, maar de sfeer bij die relatief kleine schare is idem als bij het team puik. Melsele weet met klasseopslagen naar in de buurt van David, inclusief hun wegens klasse lager startbonus van twee punten, een handvol punten op voorsprong te komen. Gavere verblikt of verbloost niet en antwoord met prachtig luchtige dreigende aanvallen. De wil is er, de uitvoering ook al behoorlijk. De kern van Melsele blijkt een duidelijk sterkere ploeg dan het Denderhoutem van vorige week. En al snel domineert Gavere desondanks duidelijk. Dan al is alles van de week ervoor vergeten en vergeven. Gavere slaat een positieve driepuntenkloof, maar kan heel erg lang die niet vergroten. Gavere maakt duidelijk het spel, maar loopt met die slechts drie punten toch het risico op ongelukkige momenten. Zeker tegen de flink wat opslagsterke Melsenezen. Bovendien weet de nog zeer jonge passeur indrukwekkend steeds weer de passes ruim en snel, gecamoufleerd te spreiden. De vaak ook jonge bezoekende aanvallers misten door geringere ervaring echter nog geregeld scoringsvastheid. Mooi om bij die stoere afgetrainde bezoekers uit de omgeving van Antwerpen elkaar warme steun en vertrouwen te zien geven. Maar de geregelde foutjes werden de bezoekers toch fataal. Moet ook gezegd, dat Gavere weer met een inzet en focus speelt, zoals ze dat doorgaans gewend is te doen, en door Jan en alleman wordt verwacht. Met wat aarzelingen kwam de receptie op maat, wordt de pass nu, op de enkele spannende momenten na, met lucht naar eenieder verdeeld. De aanvallers vragen gretig en maken ook af.
Grote leider Ettoumi had alles van meet af aan in de hand. Had vriendelijke spelers van de andere ploeg die hij traint, eerste provincialer Assenede, voor hen graag verplicht aanwezig te zijn. En informatie ingewonnen over de tegenstander en recent optreden bij eigen volk. Kan dit keer dus ook zelf aanwezig zijn.
In set twee komt dan de sympathieke zeer jeugdige krullenbol Thibaut als libero in de basis, en moet proberen de tot een paar jaar buiten kennerskijf beste libero van Vlaanderen te vervangen. En wat levert dat jochie puik werk. Mag kattenspringer Ken na mooie verleende diensten ook naar de kant om plaats te maken voor brave Bert. Die gaat binnenkort voor zijn professionele leven naar het buitenland. Een toegift dus. En wat is die jongen dit jaar gemotiveerd gegroeid. Zelfs in zijn zwakste schakel: goede opslagen van 1 op 9 naar 1 op 8.
In de tweede set loopt Gavere sneller weg, maar zonder duidelijke redenen komt aan het einde Melsele toch gevaarlijk terug. Het ervaren nummer vier, een geduchte beacher, kan weer een trio punten scoren met zijn lepe diagonaalopslag. Maar laat zich tegen alle volleybalwetten in dan verleiden tot een korte net achter het net vallende in het centrum. Laat daar de met organiserend technisch perfect overzicht zeer gretige Theo staan, die en zuiver de bal bij Stijn brengt, die mooi hem weer bedient om technisch perfect af te maken. Set twee komt dan snel ook ruim binnen.
Nu moet jeugdige Jill van meet af van de bank. De omgeving, echte en externe Gaverefamilie, en zeker ook Jill zelf, hebben er alle vertrouwen in. Meer dan je uiterste best kan je tenslotte niet doen. Jill neemt alles wat naar hem toekomt zonder mokken en neutraal voor lief, en scoort puik zijn puntjes. Net als Pieter, Wim en David.
In set drie levert Melsele onder andere door opposite 5 nog wat mooie klappers af, maar voelt in de hoofden de kans op winst tegen de gemotiveerde ervaren thuisspelers toch wegebben, in rook opgaan. Melsele kan met kop op uit de beker. Gavere kan genieten van verdiend een ronde verder. En mag alle tot in de regiobladen uitgesmeerde ellende van de vorige week vergeten en worden vergeven. Voor alle volleyballers en volleybalsters in de zaal licht niets meer de kans op een gelukkig kerstfeest in de weg. Tot lang na afloop is er in en rond de bar al sprake van een voorproefje.
Er was eens. In die bijna langste nacht van het jaar, met geregeld maneschijn door de wolken. Een ontmoeting. Niet fysiek, maar in magische golven. Drie kleurverschillende koninginnen melden elk uit alle windrichtingen de ster te volgen die hen naar de ultieme volleybalfamilieverbroederings – en vredebijeenkomst op het Gavere Gala 2015 moet leiden. Voor de harde realisten onder ons: niet voor niets heeft de thuishal de naam ‘Vierklavertjesarena’. Van mijn melk, wellicht meer van mijn duvels, kom ik even niet verder dan de bijdegrondse vraag: er zijn toch vier windrichtingen en jullie zijn een trio? Natuurlijk, had ik kunnen weten, het westen is wel erg veel water. Ik was uitverkoren, voor de verbinding tussen aardse en hemelse, voor controle. Of de informatie over het doel van hun lange reis juist was. Zonder geluid seinden mijn hersenen: ‘dank voor het vertrouwen, een hele eer, en de informatie is juist. Gavere is voor volleygasten de plees toe bie – ik weet niet in welke taal er diende te worden gecommuniceerd – en het Gala een uniek moment.’ ‘Mersie, onze ster zal dan zoals reeds eeuwen wel haar specifieke rol spelen’ Tot dan vrienden. puntNL

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw