Zin

Zin
Dicht rond de jaarwisseling passeren even niet voor de hand liggende te beantwoorden fundamentele levensvragen zoals wat de zin is van het leven. Dus knallen maar, het nieuwe jaar in. Zin in dat jaar te leven. Levert zeker ook wat moois op.
De volleyfamilie van Gavere heeft er zeker zin in. En de eigen objectieve verslaggever zint weer op soms complexe zinnen die de volleyfeiten weergeven. Hier en daar worden veel eerste matchen vrijwel alle reeds gewonnen. Uitzonderlijk op zondagavond komt dan een groot deel van die familie met glimlach richting de bar van hun thuistempel, en doet de eerstedivisieploeg dan zijn eerste volleyding van het nieuwe jaar. Terwijl bij de trouwe toeschouwers tijdens hun communicatie aanvankelijk toch vooral twee woorden wisselen, beste en wensen, vliegen de gladiatoren er direct met volle zin in. Voor zowel de bezoekende mannen van Kruibeke als Gavere geldt blijkbaar het motto: een goed begin is het halve werk, de eerste klap een daalder waard.
Wim, Pieter en David buiten, Stijn aan de pass, Ken en Theo in de midden, en Bart als libero mogen en moeten het doen. De bank is wegens examens relatief klein, maar van wel zoals altijd van hoge kwaliteit; Jill straalt zoals vrijwel immer zeer veel zin uit, Bert zit er even wegens via Canadastage van 3 maanden bouw aan zijn professionele toekomst, Ludo bewees in de reserves reeds dat zijn instinctieve leeuwvaardigheden alweer op jachtniveau zijn.
Er ontstaat een hoogstaand gevecht waarbij beide ploegen elkaar niet lossen. David moet wegens net overwonnen griepje in de opslag en verdediging nog wat onnauwkeurigheid toestaan, Wim wordt nog niet te riant in het spel betrokken, evenals Theo in de midden, maar Stijns passes bevatten zuurstof en zeker Pieter maar ook Ken weten er direct raad mee. De recepties komen doorgaans goed aan. Er wordt als een team gespeeld, wat vooral in de vele lange ralley’s te bewonderen valt. Dat alles is echter ook bij de tegenstanders het geval. Zie je bij veel clubs nog een aangeleerde show van elkaar steunen bij fouten en punten voor tegenstanders, bij Kruibeke lijkt de onderlinge steun oprecht, en bleek ook de hele match opvallend aanwezig. Dat moet een hoofdreden zijn voor de goede competitieresultaten.
Het scoreverloop hangt af van details. Pas bij 15 – 14 kan de thuisploeg meer van die details in eenzelfde positie achtereen in punten omzetten: 19 – 15. De eerste echte kloof. De aanvallende Kruibekenezen brachten net te weinig geduld op, forceerden wat. Bij 19 – 16 neemt de professioneel ervaren trainer en nu coach Ettoumi direct een time – out. Wetende dat in het algemeen, maar zeker in het bijzonder bij de Gavereploeg, een dergelijke zwaar bevochte voorsprong zomaar als sneeuw voor de zon kan verdwijnen. Want wat zuur in de beentjes, tikje vermoeider in het hoofd en even wat minder attent. In sterk geduelleer komt Kruibeke weer helemaal terug en zelfs met 21 – 22 op voorsprong. Spannend. Pieter doet iets heel moois met een zwakke pass: 22 – 22. Theo bewaarde zijn opslagaces blijkbaar voor deze beslissende momenten, dus voorsprong. Weer opslagdruk en Ken zet een soloraketkillblok: 24 – 23. De laatste Kruibeke-opslag wordt na klassiek zuivere 1 – 2 door Wim krachtig een geramde 3: 25 – 23.
Het spelniveau blijft hoog. Kruibeke wil net iets teveel lijkt het, en Gavere speelt vanzelf met groot zelfvertrouwen. Het geluk, zeker in wederom lange ralley’s, lijkt bij de thuisploeg te liggen. Ook moet gezegd dat vooral de recepties van alle thuisspelers, inclusief nu ook van David, flink zuiverder zijn dan die bij Kruibeke, waardoor de aanvalsdreiging groter kan zijn en is. In de eerste twee opslagbeurten kan Gavere met 4 – 1 en 8 – 2, en even later nog van 10 -5 naar 13 – 6 flinke ravijnen scheppen. Kruibeke kan tot dan bijna onvoorstelbaar een imposante onderlinge spelerssteun opbrengen. Proficiat. Het maakt dat de match nog steeds ook van een flink niveau is. Maar voor het eerst nu is er toch wel iets van frustratie merkbaar. Je zou ook voor minder. Kan Kruibeke bij 19 – 9 de opslag terugpakken, de coach van de thuisploeg vraagt onder volledige goedkeuring van zijn charmante professionele assistent Patrick direct een time – out aan. Even concentreren, weer de focus, direct afpakken, tegenstander geen psychologische rust en vertrouwen gunnen, druk erop. Dit keer is er direct succes en wordt mede daarom op 23 – 13 herhaald: 25 – 14.
Bij binnen enkele seconden een voorsprong van 4 – 0 zitten heel wat bezoekers met hun hoofd al bij de bar. Dat blijkt snel onterecht. Er volgt prachtig volleybal, van hoog niveau, en fraaie reacties waaruit goede reflexen aan ervaring blijkt. Bij beide teams, ook bij dat jongere bezoekersclupje. Net als in set een gaat het nu heel lang gelijk op, tot dit keer bij 15 – 15 Kruibeke een triopuntenkloof kan slaan, die Gavere niet meer te boven komt: 20 – 25.
Het verschil tussen beide teams blijkt minder groot dan volgens het scorebord. Gavere heeft in deze match nog steeds terecht de lead wegens vooral meer ervaring. Set drie is door Kruibeke aangevangen met de idee toch niets te verliezen te hebben en ging wat meer met succes relaxter risico’s nemen. Er is ineens weer de mogelijkheid tot winst daar in het hoofd. Dat is een grote positieve factor, maar kan bij een kleine tegenslag ook verkramping opleveren. Gavere blijkt het vertrouwen geheel niet verloren en bouwt in set vier langzaam maar zeker een kleine voorsprong op. Van lange ralley’s is geen sprake meer, voluit 1 – 2 – 3 nu. Tot halverwege de set kan Kruibeke steeds weer bijbenen. Dan slaat daar die verkramping lichtjes toe. Bij 16 – 14 zijn een kwart van de Gaverepunten opslagkado’s van de bezoekers. De verdere sethelft toont een overtuigende thuisploeg die alle matchpunten in Gavere laat: 25 – 19. Alle spelers gefeliciteerd. Tijd voor hun beste wensen aan de bar. En hopelijk niet meer voor oude koeien uit de sloot van vorig jaar, zoals over die overigens voor herhaling vatbare galamatsen. PuntNL.

geschreven door

Geef een reactie

Iets te zeggen?
Laat een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright - VC Felco Gavere - Volleybalclub Gavere vzw